Μέλι
Το Μέλι και η μελισσοκομία βάση μελετών φαίνεται να μας έρχεται στην
Ελλάδα από την Αρχαία Αίγυπτο. Στη Φαιστό, γνωστή πόλη του μινωικού
πολιτισμού, εντοπίστηκαν κεραμικές κυψέλες που χρονολογούνται από το
3400 π.Χ. Η Μέλισσα, η οποία και θεοποιείται, είναι η νύμφη, στην οποία η
Ρέα παρέδωσε νήπιο τον «Κρητογεννή» Δία, τον οποίο ανέθρεψε με γάλα και
μέλι στο Δικταίο άντρο της Κρήτης, ενώ επίσης Μέλισσα λεγόταν και η
νύμφη που ανακάλυψε την τέχνη της μελισσοκομίας και την παρασκευή του
υδρόμελου, ενώ αργότερα την δίδαξε στον μελισσοκόμο Αρισταίο, ημίθεο, ο
οποίος ανέλαβε να μεταφέρει στους ανθρώπους αυτή τη γνώση.
Ο όμηρος
αναφέρει στην Οδύσσεια το «Μελίκρατον», κράμα μέλιτος και γάλακτος, το
οποίο έπιναν ως εκλεκτό ποτό.
O Ιπποκράτης εξαίρει την ευεργετική
επίδραση του «οινόμελου» σε υγιείς και ασθενείς, ο Πυθαγόρας διαπιστώνει
ότι το μέλι εξαφανίζει την κόπωση, ενώ ο
Δημόκριτος γράφει για
την ευεξία και μακροζωία εξ αιτίας του μελιού.
Ενώ τέλος στον ελλαδικό
χώρο καταγράφεται συστηματική άσκηση της μελισσοκομίας ήδη από τον 15ο
μ.Χ. αιώνα.